Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Halászlé recept Kedvelt receptek
Fogás: leves, Alkalom: hétköznapi, Elkészítési idő: 60 perc, Nehézségi szint: könnyű
Hozzávalók 8 főre
» kb.3 kg ponty
» 3 nagy fej vöröshagyma
» finomra őrölt házi pirospaprika,kb.10-12 dkg
» só kb.4 evőkanál,izlés szerint
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

Legjobb, ha 1.30- 1.60 kg -os pontyokat veszünk.
Tisztítás után beirdaljuk, azaz 3-4 mm mélyen bemetszést végzünk a hal húsába fél cm-enként, majd 5-6 cm-es darabokra vágjuk.Besózzuk,2-3 órát álljon a sóban,kerüljön az irdalásokba is.Ha a sózás megfelelő alapossággal történt,főzés közben legfeljebb minimális sózásra lesz már szükség - ízlésnek megfelelően.

Bogrács aljába szórjuk a felkockázott vöröshagymát, rátesszük a hal félbevágott fejét, /amelyből előzőleg kivettük a keserű csontját/, farkát,s a többi darabot is./A tejet, ikrát nem sózzuk,s később tesszük a lébe/
Kilogrammonként 1.3 l vízzel öntjük fel.
Amikor forrni kezd, kilónként 1-1 púpozott evőkanál ,jó minőségű !! paprikát szórunk rá.
25 percig főzzük, lobogó forrással.
Ha nem forr eléggé a lé, leül a paprika, és rontja a minőségét.

Keverni sosem szabad, hogy le ne égjen,időnként forgassuk a bográcsot.
A belsőséget a forrás kezdetét követően kb. 10 perc múlva tegyük a lébe.
Ekkor tehetünk bele 1 dl száraz vörösbort is, megakadályozza a halhús szétesését.
Legjobb szabad tűzön főzni, de ha erre nincs lehetőség, tűzhelyen is megoldható.
Legfontosabb,hogy tartsuk be az arányokat, ügyeljünk a minőségre a hal, és a paprika tekintetében.
A főzési időt ne lépjük túl, mert könnyen szétfőhet a hal húsa.
Aki szereti,cseresznyepaprikát is tehet bele
Megjegyzés / tipp:

Nagyon finom!
5 komment 6 ember kedveli kicsimaszat
2012.12.06 23:21
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
idppp 2016.12.24. 19:55 (#5)
Nem azért ne keverjük, hogy ne égjen le, hanem, hogy ne essen szét a hal húsa! A bor nem a halászlébe való! Bár ebből még sok minden hiányzik, ahhoz, hogy halászlé legyen belőle, elsősorban a hal!
galambjani 2012.12.12. 22:49 (#4)
A folyamatosan lobogó forrás a garancia, hogy nem fő szét a hal, szép "bársonyosan krémes" homogén lesz a lé.
galambjani 2012.12.12. 22:46 (#3)
Én jobban szeretem a 2 kg-os, +- 20 dkg, pontyokat, keményebb a húsa, nem kell bele a bor, hogy összerántsa a rostokat. Az irdalásban teljesen osztom "halaskarcsi" véleményét.
halaskarcsi 2012.12.12. 10:10 (#2)
Amit írsz,az nem irdalás,csak bevagdalás!Az irdalás ütközésig(gerincig) 2 mm-enként történik.Csak így lesz szálkamentes a hal!(A szálkák 3-4 mm-nél mélyebben vannak,a4-5 mm-rel meg csak megsokszorozod az apró szálkákat)Az irdalás megnézhető:MTV1 szept.1." Balatoni nyár "műsorában.
ftanko 2012.12.08. 23:33 (#1)
Azért lehet,hogy a bort kihagynám...
Címkék
sózás megfelelő, felkockázott vöröshagymát, keserű csontját, többi darabot, forrás kezdetét, halhús szétesését, paprika tekintetében, főzési időt, Kilogrammonként, megakadályozza, tekintetében, Legfontosabb, pirospaprika, alapossággal, felkockázott, vöröshagymát, irdalásokba, megfelelően, vöröshagyma, félbevágott, szétesését, beirdaljuk, belsőséget, megoldható, legfeljebb, bemetszést, minimális, rátesszük, kilónként, vörösbort, darabokra, megfelelő, forrással, minőségét, ponty, nagy vöröshagyma, evőkanálizlés szerint,
Karamellás pite
0 komment 9 ember kedveli
Lencse főzelék
0 komment 2 ember kedveli
Tatárbifsztek...
1 komment 9 ember kedveli
13-kanalas.
0 komment 15 ember kedveli
Szűzpecsenye.
0 komment 6 ember kedveli
Babos pacalpörkölt
0 komment 5 ember kedveli
Paradicsomleves
0 komment 1 ember kedveli
Almapuffancs
0 komment 10 ember kedveli
Krumplis pogácsa
1 komment 6 ember kedveli
Hamis vesevelő karfiolból
0 komment 2 ember kedveli
Cheesecake brownie.
0 komment 6 ember kedveli
Vanília torta
0 komment 5 ember kedveli
Ízes krumplifőzelék
0 komment 3 ember kedveli
Töpörtyűs pogácsa
1 komment 9 ember kedveli
Hentes tokány pulykával
0 komment 3 ember kedveli
Töltött pulyka
0 komment 11 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.